Pinholes sunt un grup de rock alternativ format în Iași în 2011, adunați sub aceeași obsesie pentru rădăcinile lor moldovenești și estetica est europeană. Străbat țara în lung și lat de peste 10 ani,  convingând oamenii că se poate dansa pe muzică tristă cu ochii închiși. Atrași de metafore și asumați dramatici, Pinholes caută să găsească mijlocul între alternative rock, post rock, post punk și  Alexandru Andrieș, Marin Sorescu și Negură Bunget. Undeva în discografia trupei, toate cercurile astea se întâlnesc.

Albumul de debut Zmei a apărut în 2013. Piese precum Avem un Loc sau Poza au adunat rapid susținători în circuitul de radio alternativ din țară și preferați de Radio Guerrilla. Până la sfârșitul anului, potențialul trupei a început să fie recunoscut prin două premii oferite de revista Sunete și de site-ul Metalhead (Best Alternative Newcomer – Metalhead Awards ediția 2013).

Începând cu 2014 Pinholes au devenit o constantă în circuitul cluburilor, pub-urilor și locațiilor din țară, pregătind în același timp cel de-al doilea album. La începutul lui 2015 a fost lansat Era Pietrelor Neșlefuite, titlul fiind inspirat de către poezia „La Lecție” a poetului Marin Sorescu. Al doilea album a adus un sunet mai experimental comparat cu Zmei, simțindu-se influențele post-rock, art-rock sau shoegaze pe piese precum Balada Împăratului Ros sau Hena.EPN a ajutat grupul să își împingă limitele sonore, să își crească numărul de fani și să se facă auziți, deschizând pentru Vița de Vie, OCS, Luna Amară sau Travka.

După turneul de promovare al albumului, a urmat un inevitabil hiatus. Trupa a căzut ca o casă din cărți de joc și a trebuit să se reconstruiască. Nevoia de a face muzică nu a putut fi oprită, iar în 2017, împreună cu doi noi oameni în trupă, apare Split EP-ul Sputnik, 3 piese ce împart același loc pe album cu 3 piese Nava Mamă. Meandre și Alb la Față își găsesc imediat loc în setul Live al trupei iar renașterea trupei poate începe.

În 2019 Pinholes lanseaza albumul live acustic Haotic 3 și un nou album full lenght numit – Dorumetru. Titlul albumului este dat de un concept al sculptorului Valentin Vârtosu [Rep. Moldova] – Dorumetrul – Aparat de măsurat dorul, încercarea de a aduce în formă fizică a unui sentiment abstract, pur emoțional. Dorumetru caută în 12 piese fragilitatea amintirilor, dorului și sentimentul de izolare în lipsa lor și aduce pentru prima oară o colaborare cu alți muzicieni, precum Bobo Burlăcianu, Ada Milea și Ștefan Panea.

Cântece mai lungi și titluri mai butaforice deschid grupul spre o muzică mai explorativă dar încă în zona de confort. Scriu, rescriu și tremur, Când Pluto era planetă, Zagadka și Dispozitiv/Aparat de măsurat dorul sunt alese ca și single-luri de promovare al albumului iar versurile se învârt liniștit între aluzii spre Iona și Micul Prinț.

În 2020 lovește pacostea globală, iar planul de a lansa un EP cu piese scurte e pus pe pauză și iese eventual sub forma EP-ului Muzică de Lift /  Durere Fantomă cu două piese noi, o variantă instrumentală la Naia de pe Dorumetru și 2 remixuri la aceeași piesă de Dan Georgescu și Ștefan Panea.

Cum toată relele trec, planurile îi aduc pe Pinholes în același drum iar in 2023 lansează primul single de pe viitorul album – Atacă-mă cum am învățat, un epic de 8 minute puternic în groove.

Pe parcurs, Pinholes au pus la cale și bazele unei case de discuri – Supersomnic Records, împreună cu Nava Mamă și Fluturi pe Asfalt, prin care au scos și 2 viniluri – ediția de 5 ani Sputnik și Flori de Mucegai Partea 1 (Best of Pinholes).

Calendar evenimente

Componență

  • Vladimir Ivanovvoce, chitară
  • Andrei Gheochitară, pian
  • Vlad Vârtosuvoce, chitară
  • Robert Moțoctobe
  • Sergiu Ivanovbass